Wanneer je een nieuwe veranda laat plaatsen is het belangrijk om het vocht zoveel mogelijk buiten te houden. Je wilt immers droog en comfortabel in je veranda kunnen zitten. Condens op ramen is erg vervelend en om dit te voorkomen zal je je veranda goed moeten verwarmen en de ruimte zoveel mogelijk ventileren daarnaast zal er ook voldoende schone lucht naar binnen komen. Want in een niet goed geventileerde veranda kunnen zich snel problemen met vocht vormen. Zo kunnen er condens ramen ontstaan, vochtige meubels en zelfs overlast van schimmels. Hoe je je veranda het beste weert tegen condens op ramen lees je in onze nieuwste blog!
Condens op ramen voorkomen met verluchtingsmethodes
Er zijn drie belangrijke methodes die helpen bij een goede verluchting en het voorkomen van condens op ramen, namelijk:
- Een natuurlijke verluchting via een open raam of dakvenster.
- Verluchting via ventilatieroosters.
- Mechanische ventilatie.
Natuurlijk werkt niet elke methode bij elke situatie, dit hangt af van het type veranda en de wijze waarop deze gebruikt wordt. Soms is een combinatie van methode 1 en 2 voldoende om de veranda effectief te kunnen verluchten. Wanneer je wilt koken in je veranda is het extra belangrijk om voor een goede ventilatie te zorgen, wij raden je daarom aan om het mechanische ventilatie systeem te gebruiken.
Een natuurlijke verluchting om condens op de ramen te voorkomen
Veel vochtproblemen in je veranda zijn te voorkomen door een raam of een deur een stukje open te zetten. Doe dit vooral als er veel vocht is in huis, bijvoorbeeld in de ochtend. Wanneer het buiten erg koud is wil je ook niet te veel energie verspillen. Een veranda met ventilatieroosters in combinatie met een mechanisch ventilatiesysteem is daarom aan te raden. Dit is bovendien een makkelijke manier om condens op ramen te vermijden.
Verluchting via ventilatieroosters
Tegenwoordig zijn de moderne veranda’s voorzien van ventilatieroosters en bevinden zich meestal aan de onderzijde van de veranda. Deze roosters zorgen voor de afvoer aan de bovenzijde in de ramen of in het dak. Ze zijn over het algemeen ook doorgaans zelfregelend. Dat wil zeggen dat ze intern voorzien zijn van speciale membranen die de lucht van buiten op een gecontroleerde manier doorlaten. Je zult dus geen overlast van koude windstromingen ondervinden. Tevens zijn ze voorzien van een windklep, waardoor er geen regen of wind naar binnen kan komen. Daarmee kun je ook condens op de ramen vermijden.
Mechanische verluchting om condens op de ramen te voorkomen
In sommige gevallen is er een mechanisch ventilatiesysteem nodig om de veranda effectief te kunnen ventileren en condens op ramen te voorkomen. Dit systeem bestaat uit ventilatieroosters en een (kleine) afzuigunit die in het dak van de veranda wordt geplaatst. Het systeem is fluisterstil en kan zowel volautomatisch als manueel bediend worden. Het voordeel van een mechanisch ventilatiesysteem is dat je de veranda er op een gecontroleerde manier mee verlucht en het condens op de ramen volledig weg krijgt.
Een veranda in combinatie met zonwering
Naast goede ventilatie, is zonwering erg belangrijk voor een het binnenklimaat. Vooral zuidelijk gerichte veranda’s zijn gevoelig voor oververhitting. Met de juiste zonwering én de juiste ventilatie blijft de temperatuur in de veranda op een aangenaam niveau en behoud je een gezond luchtklimaat. Voor meer informatie over onze veranda’s en het onderhoud ervan adviseren wij je om een kijkje te nemen op onze site of een van onze andere blogs.
Wil je weten hoe je jouw veranda gezellig kan maken? Je leest er meer over in onze blogs over de aankleding van je tuin, zitzakken en kussens.