Een vuurkorf is een prachtige toevoeging aan uw tuin. Een vuurkorf kan toevoegen aan een aangename sfeer als u buiten zit en zorgt er tevens voor dat u er lekker warm bij zit in koudere temperaturen. Als de vuurkorf eenmaal brandt, is er snel een aangename temperatuur. Wist u echter dat de vuurkorf vele malen warmer is dan dat wij ervaren? Lees hier hoe warm een vuurkorf wordt en hoe u ondanks de hoge temperaturen de vuurkorf veilig kunt gebruiken.
Hoe heet wordt een vuurkorf?
Laten we eerst beginnen met de hamvraag: hoe heet is de vuurkorf in werkelijkheid? Uiteraard hangt de temperatuur van een aantal factoren af, bijvoorbeeld de weersomstandigheden. Ook kan de grootte van de korf en het design bepalen hoe warm de vuurbron uiteindelijk wordt. In een doorsnee situatie kan de temperatuur in een vuurkorf wel oplopen tot zo’n 400 graden Celsius.
Hoe maak je een vuurkorf aan?
Voordat u begint met het aanmaken van de vuurkorf, zorgt u ervoor dat de korf op een veilige plek staat. Let er te allen tijde op dat de korf op een vlakke en harde ondergrond staat. Houdt de korf ook op een afstandje van objecten die makkelijk vlam kunnen vatten zoals struiken en bomen.
Hoe heet een vuurkorf wordt met nat hout? Helemaal niet warm, want alleen met droog hout lukt het om het vuur aan te maken. Zorg er dus ook voor dat de vuurkorf niet in de regen staat. Voeg bij het hout een aanmaakblokje toe zodat het vuur sneller aangaat. Houd tijdens het aansteken voldoende afstand en gebruik bijvoorbeeld een extra lange lucifer om het hout te ontsteken. Een vuurkorf aanmaken, kan de eerste paar keren een lastig karwei zijn. Om deze reden, hebben wij zelf een volledige blog besteed aan tips voor het aanmaken van een vuurkorf.
Hoe kun je een vuurkorf doven?
Wilt u de vuurkorf onbeheerd achter laten, dan hoeft u het vuur niet te doven. Het doven van de vlammen gebeurt namelijk vanzelf als u geen hout of aanmaakblokjes meer toevoegt in de korf. Het vanzelf laten doven van de vuurkorf is dan ook een uitstekende zet wanneer u vindt dat de korf te veel warmte produceert.
Wilt u echter dat het vuur sneller dooft, dan kunt u zand op de vlammen strooien. Zand zorgt ervoor dat er geen extra zuurstof bij het vuur kan komen en het vuur dooft. U kunt er ook voor kiezen om het vuur te doven met water, maar dan moet u extra zorgvuldig zijn. Gebruik bijvoorbeeld niet te veel water want dit kan zorgen voor schade aan het metaal. Heeft u een compacte vuurkorf, dan kan koud water er zelfs voor zorgen dat het materiaal barst.
Tips voor veilig gebruik van een vuurkorf
Om ervoor te zorgen dat de vuurkorf een aangename temperatuur behoudt en er geen ongelukken mee gebeuren, doet u er goed aan vooraf enkele voorbereidingen treffen in uw tuin.
- Zorg dat u altijd een blusmiddel bij de hand heeft. Dit kan een kleine brandblusser zijn, maar vaak is een emmer met water of zand al voldoende om het vuur snel te doven.
- Let goed op als er kinderen of huisdieren in de buurt zijn als de vuurkorf in gebruik is. Maak hen bewust van de gevaren of plaats de vuurkorf op een plek die ze niet kunnen bereiken. U kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een model waarbij de kwetsbaren niet direct in aanraking komen met de vlammen en de warmte van de korf.
- Blijf altijd een oogje in het zeil houden en zorg ervoor dat het vuur volledig is gedoofd als u weggaat van huis.
Op zoek naar een leuke vuurkorf?
Als u de vuurkorf op de juiste manier gebruikt, is het een waardevolle toevoeging. Het kan er zelfs voor zorgen dat u langer en vaker in uw tuin verblijft. In de wintermaanden kunt u namelijk met een vuurkorf nog steeds aangenaam in uw tuin genieten. Bij PVS Buitenleven hebben we van de vuurkorf enkele modellen die geschikt zijn voor elke tuin. U kunt ze eenvoudig bestellen op onze website of bekijk ze in onze showroom!